zaterdag 7 september 2013

De arbeidstijd van de sociaal inspecteurs (BOC)

Met de nota "De arbeidstijd van de sociaal inspecteurs" heeft het hoofdbestuur van onze FOD Werkgelegenheid Sociaal Overleg  een bijzonder  voorbeeld gegeven van gebrek aan sociaal overleg.

Gezien deze nota tot stand kwam met negatie van het syndicaal statuut en geenszins overlegd of onderhandeld is, laat staan in de daartoe voorziene organen, en bovendien wijzigingen lijkt aan te brengen aan eerdere richtlijnen, heeft deze geen enkele juridische waarde.
ACOD heeft dit aangeklaagd in het BOC van Toezicht op de Sociale Wetten op 6/09/2013.
Zo kan het forfait aan arbeidsduur van  3u48 of 7u36 onmogelijk gelden voor schrijfwerk thuis of op het directiebureau of andere werkzaamheden op het directiebureau. Uiteraard moet ook het forfait voor externe vergaderingen en opleidingen met gezond verstand worden gehanteerd, en de verplaatsingstijd vanuit de administratieve standplaats niet automatisch in een dergelijk forfait inbegrepen zijn.
Ook de expliciete voorafgaande toestemming van het directiehoofd voor  onregelmatige prestaties is vaak onwerkbaar.

Wat betreft de inhaalrustpercentages voor onregelmatige prestaties verwijzen we naar art. 11 van het K.B. 11/02/2013: "een recuperatie aan 200 % van de gepresteerde tijd als het personeelslid prestaties heeft verricht op een zondag of een feestdag of de nacht die aan een zon- of feestdag voorafgaat en aan 150 % van de gepresteerde tijd in de andere gevallen"
Dit geldt ook voor onregelmatige prestaties die gepresteerd zijn zonder dat het om meeruren boven 38 u/week gaat.
Ik heb tevens duidelijk gemaakt dat de overheid geen enkel juridisch been om op te staan heeft om de wedde terug te vorderen van personeelsleden die de inhaalrust aldus heeft opgenomen.

De overheid heeft ons geantwoord de inhaalrustpercentages van Fedweb te volgen (wat nochtans geen rechtsbron is!).
Doch ook dat voor andere opmerkingen de oude nota van toepassing blijft:
Toepassingsnota voor Toezicht op de Sociale Wetten (nota van aanvankelijk 7-8/08/2003 zoals gewijzigd ingevolge BOC van 28/10/2003)

Inmiddels maken ACOD en ACV OD een aantal van hun belangrijkste opmerkingen en correcties over aan de overheid, voor overleg op het volgende BOC TSW op vrijdag 25/10/2013.

Met kameraadschappelijke groeten
Filip Van Bever
ACOD-afgevaardigde FOD WASO
www.acodwaso.blogspot.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten